Kedves Viktor, akit az utakon mindenki csak KV-nak ismer, remek szakács. Ahogy tavaly végig kísértük utazásait Európa különböző országaiba, most megismerkedhetünk ezeknek az országoknak a konyhájával, és kipróbálhatjuk KV kedvenc receptjeit. Jó étvágyat!
Ősz van. Igazi, esős, hideg idő, ahogy az ilyenkor október végén jár itt nekünk Európa közepén, lévén 4 évszak beiktatva éves menetrendünkbe. S ha már hideg, akkor jöhetnek a belülről is melegítő, kissé nehezebb ételek, mint a sztrapacska és a tócsni, KV kedvencei. Ki nem hagyná, hogy egyen egy jó "plackit", juhtúrós vagy káposztás sztrapacskát, ha Szlovákia felé jár, de otthon sem rest ezeket a finomságokat elkészíteni, mert Panka és a gyerekek igencsak szeretik, ha ezzel kényezteti őket. A tócsni, placki vagy bramborák ízesítése csak fantáziánkon múlik. Lássunk neki!
A tikkasztó hőségben a legjobb eldőlni az árnyékban, és egyszerűen élvezni a jeges hűsítő ízét. Na jó, nem biztos, hogy lehetőségünk van csak úgy heverészni, de egy jó kis joghurtos hűsítő ital, vagy ebédre egy hideg joghurt leves biztos jót tesz a meleg-gyötörte szervezetnek, és még az ízlelőbimbóink is hálásak lesznek érte. KV mindenesetre esküszik rá, hogy őt ez tartja fitten a legnagyobb melegben is.
A német konyhát általában nem tartják elég izgalmasnak. Azonban, ha valaki szereti a télies, melegítő ételeket, a teltebb, egyszerűen élvezhető ízeket, az kedvelni fogja a Thüringia gasztronómia nevezetességét - a kétféle sajtból készült levest, és az ízes - illatos sörben pácolt pulykacombot. Jó étvágyat hozzá!
A cseh konyha egyik legkedveltebb étele a zsemlés knédli. Hagyományosan ezt vagy gulással – ami nálunk a pörköltnek felel meg, vagy vadassal vagy sült hússal/oldalassal és párolt káposztával eszik. Persze knédliből is sokféle létezik: a cseh (vagyis zsemlés) mellett van kelt, burgonyás, vegyes, szalonnás, lágy, no meg az édes gombócokat is ezzel a névvel illetik. KV kedvence a cseh knédli marha gulással. Ízleljük meg!